Dzień Zdrowej Żywności

Tortilla pełna witamin i owocowe gofry.

Dnia 8 kwietnia klasy VI - VIII przygotowały "Dzień zdrowej żywności".  Celem tego wydarzenia było zwrócenie uwagi na znaczenie zdrowego odżywiania i promowanie świadomego wyboru produktów spożywczych.

Uczniowie podzielili się na grupy i wzięli udział w dwóch zadaniach kulinarnych.

Zadaniem klas VII i VIII było przygotowanie tortilli pełnych witamin, które zawierały świeże warzywa (sałata, ogórki, papryka, pomidory, cebula, kukurydza...) różnorodne białka (takie jak kurczak, szynka, ser), samodzielnie wykonany sos czosnkowy i przyprawy.

Zadaniem klasy VI było przygotowanie zdrowego deseru. Uczniowie podjęli się upieczenia niskocukrowych gofrów z owocami, które okazały się doskonałą alternatywą dla tradycyjnych, słodkich deserów. Gofry zostały  udekorowane świeżymi owocami, takimi jak banany, pomarańcze, kiwi, jabłka, które nie tylko dodawały smaku, ale również dostarczały cennych witamin.

Każa grupa mogła dowolnie komponować składniki, dbając o równowagę wartości odżywczych.

Zajęcia nie tylko pozwoliły na naukę zdrowych nawyków żywieniowych, ale także zachęciły uczniów do wspólnej pracy i kreatywności w kuchni.

"Dzień zdrowej żywności" okazał się dużym sukcesem i na pewno stanie się stałym punktem w kalendarzu wydarzeń szkolnych, zachęcając uczniów do dbania o swoje zdrowie poprzez odpowiednią dietę.